Omgaan met een HSP

Home / Hoogsensitief / Omgaan met een HSP

Hoe ga je om met iemand met HSP? Enkele tips voor partners, familieleden of werkgevers van Hooggevoelige personen

  • Wees eerlijk tegen ze, want ze hebben je gegarandeerd door als je het één zegt en het andere denkt, dit voelen ze direct aan (of ze het nou zeggen of niet). Het gevolg is dat ze zich bedrogen gaan voelen of in de war raken.
  • Laat af en toe duidelijk merken wat je van ze vindt, geef ze complimenten. HSP’s hebben veel meer aandacht nodig dan andere mensen (voordeel is dat een HSP niet snel naast zijn schoenen loopt…)
  • Wees voorzichtig met het oordelen over hoogsensitieve personen. Als ze moe zijn worden ze erg stil en kunnen ze zich terugtrekken, ze zullen contacten een tijdje proberen te vermijden, maar dit houdt zeker niet in dat ze geen contact meer willen. Omdat ze overprikkeld zijn lukt het ze gewoon even niet om sociaal te zijn (vaak voelen ze zich daar erg schuldig over).
  • Luister goed naar ze. Nee is nee en ja is ja. Het zit niet in het karakter van een HSP om te liegen. Een HSP staat heel dicht bij zijn gevoel en kan daardoor heel erg goed situaties inschatten. Probeer ze ook niet te forceren iets anders te doen dan ze willen.
  • Wees geduldig met ze, geef ze de tijd en wees vooral niet opdringerig. Een HSP werkt graag in zijn eigen tempo en kan niet teveel tegelijkertijd doen, daarvan raken ze geïrriteerd.
  • Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan is het ook genoeg en is de grens van prikkels voor hem of haar bereikt, ook als je misschien denkt dat je best nog een uurtje langer kunt blijven op dat feestje of die verjaardag.
  • Een HSP heeft veel tijd nodig voor zichzelf om goed te kunnen functioneren. Voel je daarom als partner of vriend(in) niet afgewezen als hij of zij een tijdje alleen wil zijn of even geen dingen wil afspreken, maar geef de HSP die tijd.
  • HSP-ers houden niet van conflicten of discussies omdat ze dan gemakkelijk overprikkeld raken, ze zullen deze dan ook vaak uit de weg gaan.

Een vraag?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt