Kenmerken van HSP

Home / Hoogsensitief / Kenmerken van HSP

Heb je een vermoeden dat je kind hoogsensitief is? Dit zijn de voornaamste kenmerken van HSP jongeren

Nieuwsgierigheid

Een gevoelig kind heeft een diepere band met de omgeving en dat maakt dat het geïnteresseerd is in die omgeving. Ze stellen veel vragen, soms zo veel dat je er moe van wordt. Ze zullen dan ook meer onderzoek doen dan de rest van hun leeftijdsgenootjes.

Opmerkzaamheid

Hooggevoelige kinderen zullen sneller dan gemiddeld zien dat er iets veranderd is of aanvoelen wat er moet gebeuren om iets te verbeteren.  Omdat ze veel subtiele dingen opmerken, hebben ze een grotere stroom  indrukken te verwerken waardoor ze snel overprikkeld kunnen raken. Dat komt omdat de informatiestroom complexer wordt verwerkt. En er zijn in onze wereld heel veel prikkels die binnenkomen en verwerkt moeten worden:  o.a. TV, computer, radio en kranten. Maar ook op straat is het druk, en in elke winkel speelt tegenwoordig luide muziek.  Voor een hooggevoelig kind zijn er overal dingen die onrust geven. Kinderen worden moe van alle prikkels die ze moeten verwerken. Ze gaan dan huilen en jengelen….. Rust en hen de tijd geven om indrukken te verwerken, is wat ze nodig hebben.

Intens

Hooggevoeligen kunnen intens genieten van kleine dingen. Maar aan de andere kant kunnen ze ook intens boos worden. Ze zijn dus wat extremer in hun uitingen. Als ze vrolijk zijn, zijn ze ook echt vrolijk en als ze boos zijn, zijn ze ook echt helemaal boos. De intensiteit is op dat moment ook van hun gezicht af te lezen.

Communicatief

Als hoogsensitieve jongeren aandacht geven, dan willen ze die ook voor 100% geven. Als zij aandacht nodig hebben moet het ook voor 100% zijn.  Als ze bezig zijn een verhaal te vertellen wat voor hen belangrijk is en je neemt ondertussen een overgaande telefoon op kan het goed zijn dat ze zich gekwetst voelen en zich afsluiten of terugtrekken in hun eigen wereld.  Eerlijkheid in communicatie is wat ze ook eisen anders zullen ze dubbele boodschappen opvangen en niet weten wat ze er mee moeten doen. Als je met woorden het éne zegt maar met je lichaamstaal iets anders, dan weten ze dat. Daar hebben ze geen psychologische training voor nodig. Daardoor raken ze in de war en krijgen een innerlijk conflict.

Gevoelig voor stemmingen en emoties van anderen

HSP kinderen kunnen een ruimte binnenkomen en aanvoelen wat er aan de hand is.  Ze weten in wat voor stemming je bent.  Dat kan positief zijn omdat ze weten hoe de zaken ervoor staan, maar heeft vaak het tegenovergestelde effect.  Ze beseffen vaak niet dat de emoties die ze oppikken niet van hen zijn of dat ze verkeerde conclusies trekken uit wat ze voelen. Juist omdat ze zo subtiel voelen, kunnen ze ook makkelijk overdonderd worden door emoties van anderen en zichzelf daarin volledig verliezen. Het is wel prettig om in elke situatie te kunnen voelen hoe je moet reageren, maar het kind moet wel geleerd worden hoe hier constructief  mee om te gaan.

Fantasie

Fantasie is een bron van vreugde en creativiteit. Hooggevoelige kinderen hebben een bijzonder groot associatief vermogen en gebruiken dat ook om te leren. Met die fantasie kunnen hele werelden gecreëerd worden. Ze gebruiken ook vaak hun fantasie om een vluchtwereld te creëren.

Een vraag?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt