Hoogsensitief

Home / Hoogsensitief

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen.  Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’, ‘hoogsensitief’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.

Wat betekent het dat je hoogsensitief bent?

Indrukken en prikkels

Een High Sensitive Person (HSP) vangt meer signalen en details op en is gevoeliger voor indrukken dan een gemiddeld persoon. Al die indrukken – zoals licht, geuren geluiden, de stemming van andere personen – worden uitgebreider en intensiever gefilderd waardoor een HSP overprikkeld kan raken; bijvoorbeeld in een mensenmassa of bij harde muziek. Zij raken letterlijk overprikkeld door een teveel aan prikkels, zeker wanneer zij zich niet tijdig kunnen terugtrekken op zichzelf om al die indrukken te verwerken.

Naar alle waarschijnlijkheid is hooggevoeligheid een erfelijke eigenschap van het zenuwstelsel. Hoewel veel mensen de term hooggevoeligheid, HSP of hoogsensitiviteit niet kennen, blijkt uit diverse bronnen dat ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is. 1 op 5 mensen heeft er dus mee te maken, zowel mannen als vrouwen.

HSP is geen ziekte maar een karaktertrek die vele verschillende eigenschappen kent, ieder hoogsensitief persoon zal het daarom anders beleven. Belangrijk voor een HSP is dat hij hiermee leert omgaan, zoniet kan hooggevoeligdheid de oorzaak zijn van zowel fysieke als psychische problemen.

Ondanks het feit dat HSP’s hun hooggevoeligheid vaak als negatief ervaren heeft het ook positieve eigenschappen.

Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

 • Merken sneller nuance verschillen op in bijvoorbeeld geuren, kleuren, emoties sfeer en stemmingen  door hun gedetailleerde, subtiele en intense waarneming
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperen vaak op behoeften van anderen
 • Voelen zich vaak ongemakkelijk doordat zij erg gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf
 • Moeten zich tijdig kunnen afzonderen, om alle prikkels en indrukken te verwerken
 • Dromen, fantaseren en overwegen veel. Daardoor hebben zij een diep en rijk innerlijk leven.
 • Kunnen vaak hun emoties kwijt in kunst, muziek en natuur
 • Hebben vaak moeite met het verkrijgen van structuur en planning
 • Komen vaak wat introvert en verlegen over maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak perfectionistisch en erg plichtsgetrouw. In een situatie waar ze geobserveerd of geëvalueerd worden functioneren ze dan weer minder goed.
 • Zijn gevoeliger voor stress, spanningen en fysieke klachten als hoofdpijn, allergieën, maag- en darmklachten, chronische vermoeidheid en dergelijke
 • Hebben een grotere kans op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

HSP of HSS?

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s:

 • De meerderheid van de HSP’s – zo’n 70% – is van nature eerder introvert en rustig. Zij voelen zich comfortabel bij een rustig leven met weinig uitspattingen en risico’s.
 • De overige 30% van de HSP’s staan dan weer helemaal anders in het leven; zij hebben behoefde aan nieuwe ervaringen en spanningen en zijn eerder extravert. Ze worden daarom ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’.
  Doordat ze steeds op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen raken ze snel verveeld, maar anderzijds raken ze snel overbelast. Je kan het goed omschrijven als leven met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem.

Hooggevoeligheid kan een sterke invloed hebben op werk, privé en relaties. Zeker in onze huidige, hectische maatschappij waarin verstand en ratio het voortouw nemen worden de eigenschappen van hoogsensitieve personen vaak niet gewaardeerd. Veel hoogsensitieve mensen ervaren het dan ook in eerste instantie als een last en hebben de neiging zichzelf te willen veranderen en hun eigenheid te onderdrukken of negeren.

Voor een hoogsensitief persoon is het daarom belangrijk om te leren omgaan met zijn hooggevoeligheid en te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een goede balans te vinden tussen activiteit en rust.

Dit zijn dan ook enkele zaken waar wij ons binnen de Mannaz vzw op toeleggen, met de juiste tools, ondersteuning en behandeling.

 

Elaine Aron is de grondlegster van het begrip HSP.
hoogsensitiviteit elaine-aron

Zij was altijd al een gevoelig kind, voelde zich anders dan de anderen en had het gevoel dat er iets grondig mis was met haar.

Elaine was een goede studente, behaalde haar diploma aan de University of California, een M.A. aan de York University van Toronto en haar Ph.D. aan het Pacific Graduate Institute in Santa Barbara. Vervolgens genoot ze nog een bijkomende opleiding aan het Jung Institute in San Francisco.

Door haar eigen ervaringen met het hoogsensitief zijn in haar jeugd heeft zij zich als psychotherapeut, klinisch psychologe en universitair docente toegelegd op hooggevoeligheid. Zowel in New York als San Francisco runt ze een psychotherapiepraktijk en haar kennis uit eigen ervaringen en wetenschappelijk onderzoek deelt zij in meerdere boeken. Daarnaast schrijft ze geregeld voor academische bladen en houdt ze vaak lezingen en workshops. Zij is een van dé referenties in hooggevoeligheid en de sociale psychologie van hechte relaties.

Een vraag?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt