Waarom hooggevoelige mensen zich vaak klein houden

Home / blog / Waarom hooggevoelige mensen zich vaak klein houden

Waarom hooggevoelige mensen zich vaak klein houden

Mijn collega, een leraar economie, zit naast me. Ik hoef niet eens naar hem te kijken om te weten dat er minachting op zijn gezicht staat, ik voel het namelijk al. Ik wil het liefste weglopen, maar dat staat ook zo gek, midden in de pauze, dus ik blijf zitten. Oncomfortabel en zeer onzeker.

Zomaar een scène van vroeger. Een voorbeeld van hoe het regelmatig ging. Als iemand me niet mocht, voelde ik dat feilloos. Vriendelijke maskers hadden geen effect op mij, daar prikte ik moeiteloos doorheen. Voelen dat mensen je niet mogen, heeft nogal een effect op je en laat zijn sporen na.

Als je hooggevoelig bent, zul je herkennen dat je vaak voelt wat mensen van je vinden. Ze hoeven het niet eens te zeggen. Dat kan je heel onzeker maken en kan maken dat je je klein gaat houden. Vaak begint dit al in je jeugd. Ik voelde andermans meningen, andermans vooroordelen. Voelde welke leraar vertrouwen in me had en welke niet. Het resultaat hiervan kon je meestal terugzien in mijn cijfers: Leraren die erop vertrouwden dat ik het kon, kon ik meestal bewijzen dat ze gelijk hadden. Leraren die erop vertrouwden dat ik faalde, stelde ik ook niet teleur.

Ik merk het nu ook in mijn ondernemerschap en op mijn werk. Werk ik samen met mensen die erop vertrouwen dat ik mijn werk heel goed doe, dan krijg ik vleugels! Heeft degene “aan de andere kant van de lijn” zijn twijfels, dan weet ik soms even niet of die van mij of de ander zijn en maakt ik me weer kleiner dan ik ben. Met, in mijn onderneming, als gevolg dat die klant dus niet bij mij start. Logisch ook, want ik zou ook niet starten bij iemand waar ik niet helemaal zeker over ben. Klanten die echt bij mij starten, zijn dan ook degenen waar ik “een klik” mee heb. Mensen met wie ik samen ga werken, vertrouwen op mijn talenten en halen het beste in me naar boven.hoogsensitieve ondernemerZo stuiter ik wat heen een weer tussen faalangst en straalangst. Want stiekem vind ik het net zo eng om het zo goed te gaan doen als sommige mensen verwachten. Juist omdat ik diep vanbinnen weet dat ik het kan. Wat nu als juist alles lukt? Als ik een florerende onderneming krijg? Dagelijks blij aan het werk ga, veel mensen help om zelf ook te stralen en heerlijk geld verdien? Klinkt leuk zo, toch? En toch vind ik het ergens eng en ik ben zeker niet de enige. Een deel daarvan heeft er voor mij mee te maken dat ik dan weer denk: “Maar wat zullen anderen dan weer van me denken?” Als ik een heerlijk leven leid, gelukkig ben, vrij ben en schaamteloos van het leven geniet, dan gaan mensen daar wat van denken, daar kun je op wachten. Maar ja, wie ben ik om mezelf dit daarom te ontzeggen?

De beperkende overtuigingen die ik heb, heb ik dus deels doordat ik al heel lang gewend ben om die te hebben, maar deels verzin ik ook nieuwe omdat ik dat gevoel zo goed ken. Ontzettend succesvol zijn, is nieuw en eng, dus hou ik dat tegen.hoogsensitiviteit de baas

Kijk eens goed hoe dat bij jou zit. Welke overtuigingen heb jij? Waarom hou jij jezelf klein? In je werk, op school of als ondernemer. Schrijf ze eens op voor jezelf. Heb je meer last van faalangst, of van straalangst? Wat geloof jij allemaal over jezelf? Wat vind jij van jezelf? En kom je er alleen niet uit, zoek dan eens hulp. Zoek een coach die je kan helpen om je overtuigingen op te snorren en er iets mee te doen. Zoek iemand die je een spiegel voorhoudt. Of zoek hulp bij het jezelf laten zien, bijvoorbeeld van iemand die je kan helpen met je marketing of je advertenties, website, blogs, noem maar op. Laat jezelf zien, in je werk of in je onderneming. Stralen is niet eng, het is fantastisch en ook jij verdient het!

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt