Herfstdip en hooggevoeligheid

Home / blog / Herfstdip en hooggevoeligheid

Herfstdip en hooggevoeligheid

Als je hooggevoelig bent overvallen de herfstgevoelens je misschien, maar je kunt er zelf een draai aan geven. Wat kun je doen tegen herfstdip?

De herfst heeft twee kanten. Aan de ene kant is de herfst sprookjesachtig. De bladeren kleuren in warme tinten, het bos ruikt naar mos en vermolmd hout, ’s morgens ligt er dauw op het gras en ’s avonds flarden mist. Je ziet overal paddenstoelen en nootjes: eikels, kastanjes, beukennootjes enz. Het is de tijd van boswandelingen, chocolademelk, open haard, warmte en gezelligheid. Aan de andere kant is de herfst naargeestig. De natuur aan het afsterven. Het wordt steeds vroeger donker. De herfst brengt kou, mist, regen en duisternis.

Alles wat leeft heeft een energieveld. Mensen, dieren en planten, maar ook de natuur straalt energie uit. Als je hooggevoelig bent, ben je gevoelig voor de energieën om je heen. Dat geldt voor de energie van andere mensen, maar ook voor de energieën van de natuur, het weer of de seizoenen. Een druilerige donkere herfstdag kan je stemming behoorlijk beïnvloeden. Net als de natuur heb je geen fut, geen zin, geen enthousiasme. Je bent moe, je wilt alleen maar bankhangen of in bed liggen. Voor sommigen is de herfst een tijd van depressie.

De seizoenen zijn een kringloop van de levenskracht. De levenskracht komt in de lente naar buiten en keert in de herfst terug naar binnen. Wat in de lente groeit is in de zomer rijp, en in de herfst wordt er gezaaid. Planten laten hun zaad vallen, soms verpakt in vruchten. Het zaad valt op de aarde en zoekt zijn weg naar de diepte. De boom laat zijn blad vallen en trekt zijn levenskracht terug in de diepte. De kale takken zitten al vol knoppen, en ook daarin is de levenskracht diep verborgen, veilig beschermd tegen de naderende vorst. Alle levenskracht keert naar binnen, naar de diepte, in een winterslaap.

Ook mensen keren naar binnen. In de zomer zitten we buiten, in de tuin of op terrasjes, op de fiets of aan het strand. Grasmaaien, auto wassen, als we maar buiten kunnen zijn. In de herfst zijn we meer thuis. We trekken ons terug in ons huis, en in onszelf. Als je hooggevoelig bent zul je dat ‘terugtrekken’ sterker voelen dan anderen. Terugtrekken uit het sociale leven, terug naar jezelf. Zin in winterslaap.

De herfst heeft twee kanten. Aan de buitenkant lijkt alles dood, kaal en koud, maar daar diep van binnen is het warm en veilig. Als je met een dikke jas buiten loopt, voel je dan de kou of voel je de warmte in jezelf? Als je in het donker naar huis fietst, voel je dan de druilerige avond of zit je al met je gedachten bij de gezellige warmte thuis? Als je hooggevoelig bent overvallen de herfstgevoelens je misschien, maar je kunt er zelf een draai aan geven. Jouw levenskracht, je enthousiasme, je warmte zit diep verborgen in jezelf, het vindt daar rust en veiligheid. Ga zelf met je aandacht naar die plek diep in jezelf en voel je eigen warmte.

Bron: http://www.leveninlicht.nl/inspiratie/herfstdip_en_hooggevoeligheid/

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt