“Gevoeligheid is een belangrijke menselijke eigenschap. De ongevoeligheid van de wereld is problematischer”

Home / blog / “Gevoeligheid is een belangrijke menselijke eigenschap. De ongevoeligheid van de wereld is problematischer”

“Gevoeligheid is een belangrijke menselijke eigenschap. De ongevoeligheid van de wereld is problematischer”

Dirk De Wachter verbaast zich niet over het instant succes van “Leven zonder Filter”, het boek van journalist en cartoonist Fleur van Groningen. Na enkele dagen gaat het boek al in derde druk. In zijn praktijk merkte Dirk De Wachter de trend ook op en komt de term hooggevoeligheid vaker voor. “Mensen herkennen zich of voelen zich erkend.”

“Het begrip is niet stigmatiserend zoals klassieke psychiatrische diagnoses. Mensen zijn niet graag ziek en afwijkend”, verklaart De Wachter. “De term boomt, maar het probleem met dergelijke diagnoses is dat ze te gauw neurobiologisch worden geduid en een ziekteterm worden. Zo verliest het weer zijn betekenis.”

Ik pleit eigenlijk vóór de term gevoeligheid. Het zijn toch geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens? Laten we dat eerder koesteren

Bovendien lijkt niet iedereen de online checklist te kunnen aanvinken? “Ik hoop het, want ik pleit eigenlijk vóór de term gevoeligheid. Het zijn toch geen slechte eigenschappen als men erg inzit met de mens? Laten we dat eerder koesteren.”

Meer nog: “Gevoeligheid is een belangrijkere menselijke eigenschap. Mensen geraken soms vlug overprikkeld, maar in se vind ik de ongevoeligheid van de wereld problematischer.”

Een pil om minder te voelen

Hij denkt daarom liever na over de context waarin iemand zichzelf als te gevoelig bestempelt. “Wat is er aan de hand met de wereld dat mensen die zich als hooggevoelig uiten een probleem is? Misschien is deze wereld wel weinig gevoelig of net heel prikkelend. Wat betekent het dat mensen vinden dat ze te gevoelig zijn voor hun omgeving? Het zegt iets over hun zenuwstelsel, maar ook iets over die context. Waarom moeten we zo nodig ontsnappen aan de wereld? Kan de wereld zich daar ook niet een stukje aan aanpassen?”

Ik ben veel bezorgder over te weinig gevoeligheid, maar die categorie, dat boek, is nog niet verschenen

Daarvoor komt iemand natuurlijk niet op consultatie bij De Wachter. “Wel met de vraag: ‘ik ben te gevoelig, geef mij een pil om wat minder te voelen’. Simpel gezegd, maar dan luister ik om te weten wat dit betekent. Dan zoeken we oplossingen binnen de context om die gevoelens te hanteren, want dat zijn in se goede dingen. Ik ben veel bezorgder over te weinig gevoeligheid, maar die categorie, dat boek, is nog niet verschenen.”

 

Klik hier om het gesprek te beluisteren

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt