Deze examentips ken je nog niet

Home / blog / Deze examentips ken je nog niet

Deze examentips ken je nog niet

Terwijl de rest van beetje bij beetje in de examenstress geraakt, delen de Mannaz leerlingen graag hun tips met u.

 1. Kom op tijd
 2. Ga niet te laat naar bed.
  1. Uitgeslapen zijn is voor drie uur ploeteren een absolute must. Maar wist je ook dat je geleerde stof pas goed verwerkt en opslaat in je slaap?
  2. Ga ook tijdens de blok-periode voorafgaand aan de examens dus niet doorwerken tot de x’en en y’en voor je ogen dansen, maar netjes vóór 12 uur naar bed.
 3. Ontbijt goed maar dan ook weer niet te vet, of je valt in slaap tijdens je examen.  Een uitgebreid ‘English Breakfast’ bewaar je best voor de vakantie.
  1. Bananen: helpen tegen zenuwen
  2. Chocola: helpt tegen alles, weten wij meiden. Maar volgens wetenschappers ook tegen (examen)stress
  3. Vis: stimuleert je hersenen
  4. Thee: helpt ontspannen. Maar nou niet meteen liters achteroverslaan vijf minuten voor je examen, want dan krijg je ruzie met je blaas.
  5. Kauwgum/pepermunt: helpt je concentreren.
  6. Absoluut géén goed plan is energiedrank of andere suikerbommetjes innemen tijdens of vlak voor le moment suprême. Daar krijg je weliswaar een tijdelijke boost van, maar daarna kun je je juist extra slap en futloos voelen. Niet handig bij zo’n toets die 2.5 tot 3 uur kan duren.
 4. Heb al je spullen bij en denk ook eventueel aan extra batterijen
 5. Zorg dat je GSM opgeladen is, al was het maar om achteraf uit te kunnen huilen tegen een vriendin
 6. Het is wetenschappelijk bewezen dat boosheid je intelligentieniveau tijdelijk verlaagt. In een woedeaanval komen immers nooit de sterkste argumenten naar boven, en ook geen geniale antwoorden.  Stel die ruzie met je moeder over kleedgeld dus even een weekje uit, in plaats van met knallende ruzie en slaande deuren het huis te verlaten.
 7. Ga jezelf ook tijdens een examen niet zitten opfokken over de stof, de pittigheid ervan of onduidelijkheden.  Steek je hand op en vraag meer uitleg
 8. Een aantal jaar geleden verscheen ook een wetenschappelijk onderzoek waarin de relatie van seks en examens werd onderzocht, en ja hoor, seks vlak voor je examen heeft daadwerkelijk een (positief) effect op de leerprestaties. Examentijd vervelend zei je…?
 9. Last but not least: realiseer je dat een beetje spanning doodnormaal is, iedereen heeft in zekere mate last van examenstress. Sterker nog, deze spanning zorgt ervoor dat je zowel lichamelijk als geestelijk alerter bent, en is dus (in de meeste gevallen) juist goed voor je prestaties.
 10. En als het dan nog allemaal niet lukt … dan kom je gewoon naar de Mannaz school.  Wij hebben maar 3 examens perjaar die we die we afleggen op het moment dat we er klaar voor zijn.

 

 

Nu je ouders nog overtuigen.

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt