Als angst verlamt

Home / blog / Als angst verlamt

Als angst verlamt

Graag deel ik deze keer een artikel geschreven door Passion for Work-coach Linda Kleingeld.

Hoe ga je om met angst in je carrière?

Passion for Work: Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vraag het gratis eBook Personal Branding aan via www.passionforwork.be.

Een thema dat ik bij veel klanten zie terugkomen is angst. Angst voor verandering, voor het onbekende. Angst om te falen, om afgewezen te worden, om te laten zien wie je echt bent. Hun loopbaanbegeleidingstraject begint met de vraag ‘wat wil ik?’ maar vaak weten ze diep van binnen al perfect wat ze willen.

De gevolgen van angst

Soms is het verlangen door de angst al geminimaliseerd, over-gerationaliseerd of zelfsvolledig de kop ingedrukt. Handig truckje van de natuur, zo kunnen we nl. veilig in onze comfortzone blijven. Wij mensen zijn immers gewoontediertjes en voelen ons prettig bij het vertrouwde. Angsten zijn reflexen om ons te beschermen, ze houden ons alert en maken ons behoedzaam. Maar soms verlammen ze. En dat is niet zonder gevaar. Als je diepste verlangens (te lang) genegeerd worden, zoeken zij een andere manier om aandacht te vragen en dit kan ons ziek maken, met depressie, burn-out of bore-out tot gevolg. Dit herken ik bij mijn klanten én weet ik uit eigen ervaring. Als angst verlamt blijf je dus in je comfortzone en dat is soms heel jammer want net door onze comfortzone te verlaten, kunnen we groeien! Eenvoudig gezegd, maar hoe doe je dat?

Ik ken ook angst

Als Passion for Work coach word ik 1x per jaar in de kijker gezet. Dit gaat gepaard met het publiceren van een eigen artikel in de nieuwsbrief. Al ruim 8 jaar laat ik me als lezer inspireren, voel ik me begrepen, gesteund en soms ook uitgedaagd door Passion for Work artikels. Ik ben dan ook dankbaar en verheugd om zelf voor het eerst iets te mogen schrijven. Ik schrijf nl. ontzettend graag. Het is één van mijn favoriete vaardigheden. Als kind al hield ik van het schrijven van opstellen en als ik brieven schrijf, moet ik altijd opletten dat het geen boeken worden. Ook als ik het moeilijk heb, grijp ik graag naar de pen. Het laadt me op en geeft me energie. Tonnen inspiratie heb ik dan ook, een lange lijst met mogelijke thema’s maalt al maanden van tevoren in mijn hoofd.

De deadline nadert,
ik word onrustig. Ik heb alleen verschillende halve drafts, ik kan niet kiezen. Wat ik schrijf moet interessant, intelligent, diepgaand en vooral ook origineel zijn. Liefst een thema dat nog nooit aan bod kwam bij Passion for Work, een thema dat 14.500 lezers inspireert en vooruit helpt in het leven… De deadline om het artikel in te dienen passeert, ik vraag uitstel. Het is ook zo druk, een artikel schrijven gaat er nu even niet bij. Tijdens de vakantie zal het wel lukken. Zoiets vraagt rust en creativiteit. De twijfel slaat toe, zou schrijven dan toch niet zo mijn ding zijn? Anders was het allang klaar geweest. En als het zo veel moeite kost, kan ik het dan wel? Ik wil mezelf ook eigenlijk liever niet belachelijk maken, misschien moet ik het maar afblazen. Inmiddels ben ik zo beschaamd dat ik niet eens meer durf toe te geven hoe ik er voor sta. Angst, angst, angst. Angst om te falen, angst om afgewezen te worden en angst om zichtbaar te worden. Angst saboteert.

Hoe ga je om met angst?

Inmiddels herken ik het proces. Ik weet dat de angst me klein houdt, ik weet dat ik deze reflex altijd heb als ik iets voor het eerst doe. Ik deel mijn tips graag met je:

1. Blijf in contact met je verlangen.

Ik zou het gewéldig vinden om af en toe een artikel te schrijven. Als ik deze drempel niet over ga, ontneem ik mezelf iets dat ik heel graag doe en waar ik heel graag in zou groeien.

2. Verlaag de lat/druk.

Moet het perfect zijn? Nee, een middelmatig artikel geeft me de kans om het volgende keer beter te doen (een perfect artikel niet!). Ben ik de beste artikel schrijver? Nee, ik heb het nog nooit gedaan. Is dit erg? Nee.

3. Onderzoek eerlijk je worstcasescenario.

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Er komt geen enkele reactie en iedereen vindt het een slecht artikel. Bestaat er een artikel waar alle 14 500 lezers iets aan hebben? Nee. Elk artikel kent voor- en tegenstanders. De meeste mensen lezen het en doen er verder niets mee. Dat zijn feiten.

4. Adem diep in… en ook weer uit. En ga dan.

Eens de eerste stap gezet is ontspan je en dat geeft kracht om verder te gaan. Het hoeft niet helemaal af te zijn, het hoeft niet perfect te zijn. Gewoon een begin maken en van daaruit verder sleutelen en genieten van het proces.

Als angst je toch blijft verlammen, zoek dan hulp. In je familie- of vriendenkring, bij collega, een therapeut of een loopbaancoach.

En jij, waar bij jij bang voor? Hou jij jezelf tegen de beste versie van jezelf te zijn?

 

 

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt