5 manieren om als hooggevoelige je energie te behouden

Home / blog / 5 manieren om als hooggevoelige je energie te behouden

5 manieren om als hooggevoelige je energie te behouden

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie raakte ik uitgeput. Ik had last van een grote energievreter: mijn hooggevoeligheid. Hoe behoud je nu je energie als je hooggevoelig bent?

Toen ik leerde hoe ik de voordelen van hooggevoeligheid kon benutten, bloeide ik op. Inmiddels leef ik mijn droom: mijn partner en ik ontspulden maximaal, verkochten ons huis in Nederland en reizen voor onbepaalde tijd met de hond de wereld over. In mijn jarenlange zoektocht naar een energieker leven ontdekte ik allerlei manieren waarop je als hooggevoelig mens energie kunt behouden, ik deel graag vijf onderschatte manieren met je:

1. Eet op tijd

Hooggevoelige mensen staan ten opzichte van niet hooggevoelige mensen extra open voor prikkels, ook voor voeding. Hooggevoelige mensen kunnen, doordat zij hectiek in de buitenwereld ervaren, hier in opgaan en zichzelf en hun lichaam compleet vergeten. Wellicht vergeet je geregeld om te eten? Hierdoor kun je fysiek, emotioneel en mentaal uit balans raken. Een duidelijk signaal dat je te laat eet is een knorrende maag. Subtielere signalen van te laat eten zijn dat je vermoeider raakt en merkt dat er minder werk uit je handen komt, je humeurig wordt en jij je minder goed concentreert. Plan daarom bewust tijd in om te eten.

2. Leef je droom

Op school wordt leven vanuit je hoofd en ratio gestimuleerd. Hooggevoelige mensen kunnen zichzelf hierin verliezen en wegcijferen. Misschien ben je andermans droom in plaats van je eigen droom gaan leven? Leven naar andermans wensen en verwachtingen kost energie. Durf stap voor stap te voelen waar je hart blij van wordt en je eigen droom te leven, ook wat betreft werk (gemiddeld werkt iemand in zijn leven 100.000 uur!). Geef jezelf hiervoor de tijd.

3. Vraag om hulp

Hooggevoelige mensen kunnen vaak gemakkelijker geven dan ontvangen. Hooggevoelige mensen kunnen zich bezwaard voelen om hulp te vragen: misschien ben je bang dat je iemand tot last bent en denk je daarom dat je alles alleen moet doen? Herinner jezelf eraan dat je net zoveel recht hebt om te ontvangen als te geven. Durf jouw ruimte in te nemen en om hulp te vragen: dit helpt je ook om je dromen te realiseren.

4. Ga naar plekken die je inspireren

Veel hooggevoelige mensen gaan op in de ‘ratrace’, doordat ze zo openstaan voor indrukken: ze rennen van hot naar her, zonder echt bewust te leven en waar te nemen wat er speelt. Alsmaar in de actiestand leven vreet energie. Wanneer ben je naar een plek geweest die jou werkelijk inspireerde? Plekken die jou positief raken voeden je. Besteed hier tijd aan. Hooggevoelige mensen laden bijvoorbeeld op in de natuur, of in een museum met kunst waar zij van houden.

5. Omring je met mensen die jou verder helpen

Hooggevoelige mensen hebben snel door of iemand energie geeft of kost. Misschien voel jij je volledig opgeladen na een inspirerend gesprek met een vriendin, of enorm leeggezogen nadat een buurman heeft geklaagd? Omring je met mensen die jou ondersteunen en jou een goed gevoel geven. Zo behoud jij je energie.

 

Bron: https://www.happinez.nl/groei/hooggevoelig-energie-behouden/

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt