10 dingen die je moet weten over hooggevoelige jongeren

Home / blog / 10 dingen die je moet weten over hooggevoelige jongeren

10 dingen die je moet weten over hooggevoelige jongeren

Hooggevoelige jongeren kunnen aansluiting met de samenleving missen en stress in de gezinssituatie ervaren. Ouders willen allemaal hun gevoelige zoon/dochter begrijpen of liever: accepteren. Het voelt zo goed om op één lijn te liggen met je kind(eren).

Hieronder volgt daarom een verzameling van 10 tips die je kunnen helpen om beter te communiceren, meer te begrijpen en samen een gelukkiger, meer gebalanceerd leven te leiden. Deze tips zijn uiteraard ook handig voor begeleiders, broers/zussen, leraren… En ga zo maar door!

1. Hooggevoelige jongeren voelen vaak dat ze niet alleen zijn voordat ze gaan slapen.

Als ze alleen op hun kamer zijn voordat ze gaan slapen, dan horen, zien en voelen jongeren dingen die ouders niet mee krijgen (tenzij je zelf ook hooggevoelig bent). Wanneer ze jou vertellen dat ze het gevoel hebben dat ze niet alleen zijn, dat er iets of iemand in hun kamer is, geloof ze en toon begrip.

2. Hooggevoelige jongeren kunnen iemands slechte of negatieve energie (emoties) direct overnemen

Als ze iemand tegenkomen of bij iemand in de kamer komen die negatieve energieën/emoties bij zich heeft, kan de gevoelige jongere de negatieve energieën en emoties overnemen (mits ze zichzelf daarvoor afkunnen sluiten, dit is te leren). Ze slaan dan per direct om van vrolijk naar chagrijnig, vaak lijkt niemand te weten waarom.

3. Hooggevoelige jongeren zijn extreem intuïtief

Ze weten wat er speelt, wie er gestrest is, waar angsten voor zijn. Dit is een mooie gave die gevoelige jongeren hebben. Wees als ouder zijnde eerlijk tegen je kind als er iets is, hun intuïtie vertelt dat er iets gaande is, zeg dus niet dat er niks aan de hand is.

4. Hooggevoelige jongeren denken dat ze niet geaccepteerd worden

Gevoelige jongeren hebben moeite om te uiten wat ze kunnen en dat ze hooggevoelig zijn, dit gebeurt vaak in een omgeving waar verwacht wordt dat dit niet geaccepteerd wordt. Verwacht wordt dat vrienden je raar vinden en je niet meer in je omgeving kan zijn als je jezelf uit.

5. Hooggevoelige jongeren hebben behoefte aan ruimte

Gevoelige jongeren hebben behoefde om zichzelf te ontdekken, fouten te maken en hun ideeën te kunnen nastreven zonder tegengehouden te worden. Ze willen zich ontwikkelen in hun zelf gekozen richting, niet die van een leraar of ouder, waar volgens hen geld te verdienen is over zoveel jaar.

6. Hooggevoelige jongeren worden te vaak overprikkeld door hun omgeving

Gevoelige jongeren slaan de hele dag prikkelingen op van school, medestudenten, collega’s, werk, verkeer, media, ouders, noem het maar op. Er wordt van ze verwacht dat ze alle informatie die gegeven wordt, opslaan. Vaak is dit te veel en leidt dit tot chaos in het hoofd van de jongere, wat kan leiden tot een depressie en/of burn-out.

7. Hooggevoelige jongeren hebben elke dag tijd nodig om tot zichzelf te komen

Door de hoge prikkels van de dag hebben de gevoelige jongeren tijd nodig om deze prikkels te laten gaan, hun lichaam en geest rust te geven en zo weer terug te keren naar zichzelf zonder alle invloeden van buiten af.

8. Hooggevoelige jongeren voelen zich anders en niet begrepen, maar vinden zichzelf hetzelfde

Gevoelige jongeren voelen zich anders, anders in de zin van dat ze het idee hebben dat anderen niet alles snappen wat zij wel snappen. Ze hebben het idee dat mensen raar tegen ze doen en dat ze niet serieus genomen worden.

9. Hooggevoelige jongeren hebben moeite met structuren van het leven

Gevoelige jongeren zien vaak het nut niet in van structuren, dat ze dingen moeten en dat ervan uitgegaan wordt dat ze dingen uit zichzelf doen. Ze hebben moeite met de culturen, gewoontes en structuren die de mensheid ontwikkeld heeft door de eeuwen heen. Ze zijn op zoek naar hun eigen structuren, culturen en gewoontes.

10. Hooggevoelige jongeren hebben een onafhankelijke geest

Onafhankelijk; ze denken niet in hokjes. Er zijn altijd oplossingen en alles is mogelijk. Echt alles is mogelijk, en als iemand het ooit eerder heeft gedaan, dan kunnen zij het ook. Anything is possible if you just believe.

Ik heb hierboven alvast 10 tips opgesteld, maar ik weet zeker dat we wel op de 20 komen als ook jij meedenkt. En dan ben ik dus heel benieuwd… Wat jij met ons wilt delen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

 

Bron: https://www.nationalehulpgids.nl/nieuws/gastblog-10-dingen-die-je-moet-weten-over-gevoelige-jongeren/

Recommended Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt